Securitatea in browsere moderne

Fie ca vrem sau nu, suntem nevoiti sa folosim un browser ca sa accesam internetul. Din acest motiv trebuie sa avem grija de ce facem, ce vizitam, ce instalam si cum le folosim ca sa nu fim victimele atacurilor cibernetice. Numarul atacurilor este in crestere si din ce in ce mai multa lume doreste ca datele lor sa fie securizate.

Traim intr-o lume in care multi lipesc post-it-uri la camerele lor web ca sa fie siguri ca nu sunt filmati pe ascuns de catre un hacker. Alegerea unui browser trebuie sa tina cont si de securitatea pe care o ofera acesta. Acesta este fereastra prin care hackerii pot accesa calculatorul tau si trebuie sa te asiguri ca tu nu ii ajuti. Poti incepe asigurandu-te ca folosesti ultimele versiuni, prin refuzarea cererilor de urmarire ale activitatii website-urilor si prin oprirea reclamelor malitioase cu un plugin de adblock precum uBlock Origin. Daca cu intr-adevar doresti sa iti protejezi identitatea online atunci iti trebuie instalat un VPN care sa iti encripteze traficul online. Modul “incognito” la browser te ajuta sa blochezi anumite trackere online, dar nu te protejeaza complet asa ca ai grija cum si unde folosesti.

In general vei folosi unul din browserele cele mai populare care ofera functionalitatile moderne pe care le doresti, update-uri dese de securitate si plugin-uri sau optiuni care vizeaza securitatea sau anonimitatea ta online.

1. Google Chrome. Este de departe cel mai popular browser de pe piata si acest lucru il face tinta perfecta pentru majoritatea hackerilor. Din fericire, Google face update-uri de securitate des la browser si in general te avertizeaza cand vizitezi pagini periculoase. Exista si un numar urias de plugin-uri folositoare, dar evita sa instalezi prea multe pentru ca unele pot fi folosite de hackeri sau iti pot incetini browser-ul substantial.

2. Mozilla Firefox. Al doilea browser ca popularitate a facut multe update-uri excelente pentru securitatea userilor si asigurarea intimitatii pe internet. Spre deosebire de Chrome, acesta primeste update-uri putin mai rar, dar indeajuns de dese cat sa acopere multe din vulnerabilitatile gasite in timp. Un nou feature mare este Firefox Private Network, un VPN modern care encripteaza intreaga activitate de retea de pe Windows si Android (support pentru Apple va fi lansat in curand). Este un browser recomandat celor care doresc functionalitati sporite de anominitate online fara sa piarda performanta sau functionalitatile puternice oferite de Chrome.

3. Microsoft Edge. Creat pentru Windows 10 ca un browser modern care sa inlocuiasca Internet Explorer, a primit recent un update important bazat pe Chromium. Este foarte rapid si integrat direct in Windows. Fiind recent re-lansat are multe de dovedit, dar Microsoft a facut un pas spre viitor important cu speranta ca Edge nu va mai fi browser-ul folosit doar pentru a instala Chrome sau alt browser.

4. Opera. Un browser recunoscut pentru faptul ca are integrate foarte multe feature-uri pe care celelalte browsere nu le au decat prin instalarea de plugin-uri. Este creat folosind Chromium precum Edge si exista si o versiune speciala pentru gameri (Opera GX). Are un Crypto Wallet construit in direct in browser, dar VPN-ul integrat este totusi doar sub forma de proxy care nu ofera cea mai buna securitate si incetineste mult viteza internetului. Trebuie mentionat si faptul ca a fost achizitionat in 2016 de un consortiu chinezesc.

5. Vivaldi. O alternativa buna pentru Opera este Vivaldi, fiind creat de catre fosti dezvoltatori care au lucrat la Opera. Ca si multe alte browsere, foloseste Chromium si ofera posibilitatea de a instala aceleasi plugin-uri ca si Chrome.

6. Apple Safari. Browser-ul creat de Apple pentru MacOS si iOS este un browser bun in ce priveste securitatea, desi nu primeste update-uri la fel de des precum competitia si nu este recomandat sa fie folosit in afara ecosistemului creat de Apple.

7. Tor Browser. Creat in 2002 bazandu-se pe Firefox, este un browser care ofera probabil cea mai buna securitate pentru cei care au nevoie de ea. Activitatea si identitatea utilizatorului sunt encriptate de catre Tor si trimise prin multiple relee care re-encripteaza datele. Securitatea si anonimitatea sunt prioritare cand il folosesti, dar toate aceste lucruri vin in detrimentul performantei si a altor functionalitati “standard” in alte browsere.

Nu stii niciodata de unde poti lua un virus sau sa fii victima unui atac cibernetic, dar atat timp cat eviti website-urile suspicioase si nu instalezi bare de browser sau plugin-uri dubioase atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Cel mai bun sfat al meu este sa instalezi update-urile cand apar si sa schimbi parolele des. Daca simti nevoia atunci poti cumpara si o solutie antivirus puternica precum cea de la Bitdefender care ofera un layer extra de securitate.

Cea mai buna securitate va fi intotdeauna “common sense”-ul pe internet.

Mai multe articole

INOVEO a scris

Branding in 2024

Brandingul este despre optimism si incredere si orice antreprenor cu un business de 30 de ani, de 10 ani sau cu un start-up simte mai mult ca oricand nevoia sa-i dea brandului atentie. Vremurile grele [...]

Read More... from Securitatea in browsere moderne

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Evaluarea brandului

Stiu, e perioada Galelor, a Premiilor, a Bilanturilor de final de an, a Petrecerilor de Craciun… dar scriu ce ma inspira din munca mea de zi cu zi… Dupa filmarile de saptamana trecuta la INOVEO, [...]

Read More... from Securitatea in browsere moderne

Citeste tot articolul

INOVEO a scris

Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing si Financiar

Adesea ni se intampla sa avem nevoie de limbi straine… Sau limbaj strain in cadrul aceleiasi limbi, daca vorbim de business. Da, in bugetare e nevoie sa fii poliglot. Comunicarea fluenta dintre departamentele de Marketing [...]

Read More... from Securitatea in browsere moderne

Citeste tot articolul