Mic ghid de mentenanta a website-ului

Un website nu va fi niciodata gata, el evolueaza dupa nevoile clientilor si se adapteaza cerintelor utilizatorilor. Mai jos gasiti 3 pasi de baza pentru mentenanta unui website.

1. Back-up – inainte de a modifica ceva si de a trece la pasii urmatori trebuie sa salvam versiunea actuala a paginii. Recomandam sa salvam totul o data la 3 luni de zile, iar back-up-ul ar trebui salvat undeva in afara serverului – nu ne putem baza 100% pe providerii de gazduire, au existat cazuri cand serverele de back-up erau prost configurate iar clientii s-au trezit cu datele pierdute si nerecuperate. Inainte de actualizari si schimbari majore trebuie sa facem un back-up. Se pot intampla multe situatii nefericite de pe urma incompatibilitatilor.

2. Actualizare – Majoritatea website-urilor ruleaza pe CMS-uri ca WordPress, Joomla, Drupal sau Magento, OpenCart in cazul magazinelor online. Aceste platforme sunt intr-o continua dezvoltare iar comunitatile de programatori adauga si imbunatatesc codul continuu. Este recomandat sa verificam si sa actualizam platforma lunar. La fel si pentru modulele aditionale.

3. Testare – ok, am actualizat platforma la ultima versiune, modulele sunt si ele actualizate, putem spune ca am terminat treaba pe aceasta luna, nu? Gresit! Din pacate este posibil ca actualizarea unui modul sa-l faca incompatibil cu CMS-ul actual.
Urmatorul pas este testarea fiecarei functionalitati a website-ului. Incepeti cu partile dinamice in special formularele de contact. In cazul magazinelor online creati un cont nou si simulati ruta unui client, de la inregistrare pana la finalizarea comenzii.