Designul de afiș polonez

În ultimul an mi-am îndreptat atenția spre design-ul de afiș ca exercițiu de relaxare în timpul liber și îmi doream să vizitez Elveția sau Polonia, pentru a afla cât mai multe. Primul contact cu o expoziție de afișe străine a fost prin anul 1 de facultate, erau afișe poloneze despre teme socio-politice.

Acum 2 luni am avut plăcerea de a vizita capitala Poloniei – Varșovia. Incă de la prima interacțiune cu orașul în urma drumului de la aeroport spre cazare am remarcat cultura rafinată a design-ului grafic, afișele stradale fiind mai mult spre zona evenimentelor culturale și nu cea comercială.
Știam deja de ceva vreme că polonezii au o școala a afișului care din 56’ susține în mod oficial acest tip de comunicare vizuală.

Găsesc ca fiind interesante afișele poloneze prin rigurozitatea construcției formelor, ele fiind bine delimitate și puternic contrastante în relație cu elementele compoziționale și cu fundalul, mai ales în cazul celor care înglobează ilustrații. Acestea impactează prin eficiența comunicării mesajului, privitorul reușind să extragă informațiile esențiale din primele secunde.

Recomand din plin Varșovia pasionaților de afișe și mai ales celor interesați de subiectele socio-politice. Poți achiziționa afișe de colecție, albume și cărți poștale mișto direct de la Muzeum Plakatu.

Autor: Alex Ranete

Brandul tau vrea sa fie INOVat?