Caligrafie vs. lettering

Am aflat de lettering in urma cu 4 ani, in timp ce (re)descopeream caligrafia la un curs de cateva saptamani si de atunci am continuat sa desenez si sa ilustrez tot felul de citate si cuvinte.

Pentru inceput, as vrea sa explic un pic diferentele dintre caligrafie si lettering.

Desi ambele practici au legatura cu actiunea de a scrie unul sau mai multe cuvinte, tehnica prin care o faci si instrumentele pe care le folosesti, ajuta la incadrarea operei intr-o ramura sau alta.

Ce este caligrafia?

Pe scurt, caligrafia este o arta straveche de a scrie frumos ce s-a raspandit la nivel global in diverse culturi din intreaga lume. In functie de tipul de linie si instrumentele folosite se pot crea diferente de stil si experimenta diverse tipuri de scrieri. Spre exemplu, pentru a explora stilul gothic se foloseste o penita lata, iar pentru caligrafia cursiv moderna se folosesc penite cu varful subtire.

Pe langa tipul de linie si instrumente, tehnica si regulile urmate sunt cele doua puncte de diferentiere dintre lettering si caligrafie.

Ce este lettering-ul?

Lettering-ul este arta de a desena litere/ cuvinte, lipsita de strictete si reguli fixe. Doar ca spre deosebire de caligrafie, singurele reguli care sunt recomandate sa le urmezi sunt cele de compozitie si de spatiere, astfel incat rezultatul final sa fie lizibil. Te poti juca cu diferite grosimi de linii, diferite inclinatii, chiar si diferite stiluri de scriere.

Pentru lettering poate fi utilizat orice instrument care poate lasa o urma pe o suprafata, asta este si partea interesanta din punctul meu de vedere, faptul ca iti ofera un spatiu de explorare infinit. Se pot folosi instrumente conventionale precum markere, creioane sau pensule de diferite dimensiuni, dar totodata poti face lettering si cu petale de flori sau bucatele de legume.

Atat caligrafia cat si lettering-ul sunt doua practici care te ajuta sa te relaxezi si totodata sa iti exersezi creativitatea si rabdarea, de aceea, le recomand oricui e in cautare de un nou hobby.

Brandul tau vrea sa fie INOVat?

INSCRIE-TE ACUM