Intr-una din cartile sale Gladwell vorbeste despre diferenta dintre cultura occidentala si cea orientala si zice ca vine si din agricultura. Orez versus grau. Succesul unei culturi de orez consta in efortul depus. Ce inseamna asta? Motivatie, invatare, practica, obtinere de deprinderi, care toate duc la pricepere. Apoi consecventa data de exercitiul de a te trezi cu noaptea-n cap zi de zi pentru ca vrei sa ai roade mai bune. In esenta, meticulozitatea de a face acelasi lucru de multe ori pana iti iese asa cum vrei tu. Toate astea pot duce la a avea doua, trei culturi pe sezon. Deci rezultatul este suma efortului depus, conditiile climatice jucand un rol secundar in toata ecuatia . Spre deosebire de estici, occidentalii considera cultura graului ca fiind dependenta de vreme. Rodul bun este foarte strans legat de vreme.

Si care-i legatura dintre agricultura si branding? Daca ai semanat, nu inseamna ca va rasari neaparat. Fermierul nu lasa cultura la voia intamplarii. Si cu brandingul e la fel. Brandul odata lansat sau relansat, el trebuie cultivat. Este un proces care incepe din momentul lansarii si nu se termina niciodata. E adevarat ca il calibrezi dupa resursa umana, cea financiara si, evident, obiectivele pe care le ai. Depinde de cultivatorul brandului ce vrea. Sa culeaga roade sau sa dea vina pe vreme.

Reiau. Brandingul este un proces prin care un produs ajunge un brand. Este semanat. Rasare. Il vad altii. Il plac. Il consuma. Spun altora. Revin la el. Cum se face brandingul? Cu pricepere, meticulozitate, practica, vointa, motivatie, resurse, plecand de la obiective. Se face zi de zi, de cand a rasarit. De catre toti deopotriva: cultivator, zilieri, visatori, privitori, cumparatori, clienti. De noi depinde brandingul si rezultatul acestuia. Voi ce agricultura practicati… occidentala sau orientala?